top of page

Фестивал змајевих чамаца први пут обиљежен у Бањој Луци

Трка змајевих чамаца одржана је 19. јуна 2022. године на језеру „Мањача“ у склопу

обиљежавања кинеског празника Фестивал змајевих чамаца, која је за циљ имала

промоцију кинеске културе.


Поред трке која је окупила пет тимова из Бање Луке и Београда, посјетиоци су имали

прилику да уживају и у другим активностима у којима су могли да сазнају више о

кинеској традицији и култури.


Конфуцијев институт Универзитета у Бањој Луци је том приликом организовао радионице кинеске калиграфије и прављење папирнатих украса карактеристичних за овај у Кини веома значајан празник, као и час кинеске борилачке вјештине таиђи и пуштање змајева.


Раније у мају ове године Конфуцијев институт је у склопу обиљежавања Фестивала

змајевих чамаца организовао пуштање папирнатих змајева са добојске тврђаве за ученике Економске школе у Добоју, у којој већ неколико година организује бесплатан курс кинеског језика. Један од активности поводом обиљежавања овог празника била је и прављење зонгзи, традиционалног јела које се обично припрема током обиљежавања овог фестивала, за ученике бањалучке Гимназије.


Сваке године петог дана петог мјесеца по лунарном календару обиљежава се Фестивал

змајевих чамаца. Према традиционалним кинеским вјеровањима, ово је период прелаза из прољећа у љето, период борбе јина и јанга, и зато су обичаји који прате овај фестивал повезани са постизањем физичке спреме, али и потпуне смирености тијела и ума врећицама са љековитим биљем, иђиротом и кинеским пелином којима се украшавају куће, јер се вјерује да благотворно дјелују на организам и спречавају болести.


Најважнија активност поводом Фестивала змајевих чамаца је трка чамаца декорисаних у змајеве, када учесници заједно веслају уз бубњара који ударцима у бубањ даје ритам

веслачима и симболизује откуцаје срца змаја. Вјерује се да ће тим који први стигне до

циља имати среће у тој години. Према једној од легенди, ова трка се организује u част

кинеског пјесника Ћу Јуена, који се утопио у ријеци Милуо петог дана петог мјесеца

кинеског лунарног календара, када је за вријеме Периода зараћених држава његовa држава Чу пала под власт државе Ћин. Мјештани би из тог разлога бацали у ријеку љепљиву рижу како би отјерали рибе и зле духове од његовог тијела, због чега се током

обиљежавања овог празника традиционално прави и јело зонгзи – рижине кнедле пуњене месом, пасуљем и сл. које се умотавају у бамбусово лишће у облику троугла.











bottom of page