top of page

Предавање ,,Књига промјене (Ји Ђинг): древна кинеска космичка мудрост”

У понедјељак, 7. марта од 12 часова, преко платформе Zoom, др Наташа Симић одржаће онлајн предавање на тему ,,Књига промјене (Ји Ђинг): древна кинеска космичка мудрост”. Пријаве се врше преко имејл адресе: konfucijev.institut@unibl.org и свим учесницима ће бити послат линк предавања.


На Западу позната под насловом Књига промјене (Ји ђинг), а у Кини позната као Промјена Џоуа (Zhou Yi), ова књига представља једно од најважнијих кинеских класичних дјела. Мада кинески филозофи кроз историју сматрају да ово дјело припада Конфуцијевој традицији, истина је да она настаје много прије него што је Конфуције рођен, те се конфучијанство на њу надовезује својим схватањима, а и разни други мислиоци црпу инспирацију из ње.


У народу, влада мишљење да је то књига гатања, а она је била заправо важна за развој друштва и цивилизације у Кини, култивисање појединца, изградњу породице итд. Ова књига је пребогата мудрошћу, тј. историјским причама и поукама о томе како да човјек буде частан, моралан и успjешан, као и пословицама које су се до данас сачувале у кинеском народу.


Откривањем основних космичких закона, ово дјело нас учи како да овладамо временом и простором и како да успостављањем хармоније у свом животу, ширимо позитиван утицај на видљиви и невидљиви микро и макрокосмос. Ово предавање има за циљ да свим садашњим или будућим љубитељима Књиге промјене приближи основне космичке принципе и да их научи како да исте примјењују у свакодневном животу - послу, љубави, здрављу, породици и др. Промјена је непрекидна и свеприсутна, треба је разумјети, навићи се на њу и научити препознати унапријед када она долази, те се на вријеме припремити и прилагодити.


О ауторки: Др Наташа Симић се већ 26 године бави проучавањем кинеске духовности, почев од основних студија на Универзитету у Београду, када се највише заинтересовала за даоизам и то своје интересовање овјековјечила радом који се зове Дао де ђинг - свијет тајни и апсурда Лао Цеа, преко магистарских студија у Кини (Beijing Normal University), када се више посветила проучавању кинеског језика кроз књижевност – читањем и проучавањем кинеске савремене књижевности. Ипак, магистарски рад на тему Утицај филозофије Чуанг Цеа на стваралаштво савременог драмског писца Гуо Шисинга показује да ауторка и даље гаји највеће интересовање за кинеску древну филозофију. Своја два највећа интересовања – за кинеску филозофију и за космологију коначно је крунисала спајањем у докторској тези на тему Дао Неба у Књизи промјене (Beijing Normal University, 2012). Ова теза објашњава филозофију космоса и природе у Књизи промјене, а Књига промјене се не третира као приручник за гатање, већ прије свега као дубоко и мистично филозофско дјело. Докторски рад садржи и дијелове превода оригиналног текста Књиге промјене – директно са старокинеског на српски језик. Осим филозофијом Књиге промјене, др Наташа Симић се бави писањем и превођењем текстова о кинеској култури ( https://nana-china.com/) као и држањем предавања из кинеског језика и културе. У практичном животу је преводилац за кинески језик и туристички водич. Превела је „Књигу о Београду“ Горана Весића на кинески и „О социјалистичком систему са кинеским карактеристикама“ Хе Јитинга на српски језик. Тренутно се бави књижевним превођењем.






bottom of page