top of page

Одржано предавање Татјане Јурић на тему јапанске експанзије у Источној Азији

Updated: Jan 13, 2021

Професор бањалучке Гимназије Татјана Јурић одржала је 23. децембра 2020. године предавање на тему јапанске експанзије у Источној Азији на Филозофском факултету Универзитета у Бањој Луци. Предавање је организовао Конфуцијев инстит у сарадњи са Филозофским факултетом Универзитета у Бањој Луци за студенте студијског програма историја на овом факултету.


У свом једночасовном излагању, професор Јурић говорила је о једном новом транснационалном концепту у свјетској историографији и његовом значају за разумијевање почетка Другог свјетског рата и посљедице исте за Кину.


Прије неколико година појавила се иницијатива да се за почетак Другог свјетског рата прихвати 1937. године, када је Јапан започео инвазију на Кину. Ту иницијативу је покренуо Роберт Франк, генерални секретар Међународног конгреса историјских наука.

Франк је 2015. године објавио књигу „Свјетски рат 1937-1947“, у којој истиче да је рат почео у Кини након инцидента код моста Марка Пола, у близини Пекинга, у којој детаљно анализира почетак рата у Азији, шта је претходило почетку рата, јапанску окупацију дијелова Кине те отпор и страдање кинеског народа.


Овакав поглед на војну историју 20. вијека подржавају и многи други угледни историчари, као што је Рана Митер са Универзитета у Оксфорду. Митер је 2013. године објавио књигу „Заборављени савезник: Други свјетски рат у Кини 1937-1945“, у којој се наводи да је „Кина била прва држава која је доживјела снажан напад од Силе Осовине, двије године прије него што се то догодило Француској и Великој Британији и четири године прије САД“.


У предавању о овој теми, важне за разумијевање почетка Другог свјетског рата, Татјана Јурић говорила је о ситуацији у Јапану, Кини и Европи у међуратном периоду у првој половини 20. вијека, међународне односе између ових држава, при чему се посебно осврнула на Јапан (као традиционалном и изолованом феудалном друштву које је трговало једино са Кином, Корејом и са Холанђанима), јапански империјализам (који се борио са недостатком плодне земље за производњу хране, недостатком тржишта за продају готових производа и растом наталитета) као и његову амбицију за освајањем кинеских територија још у Првом свјетском рату и жељи да постане велика сила. Анализирала је почетак, ток и завршетак Манџуријске кризе, као и посљедице ове

кризе за Кину, Јапан, Лигу народа и остатак свијета.


Татјана Јурић је професор историје и латинског језика у бањалучкој Гимназији и чланица је Асоцијације најбољих наставника бивше Југославије. Добитник је и награде за најбољег наставника у региону.


bottom of page