top of page

Концертом обиљежена Кинеска нова година

Updated: Apr 18, 2022

Концерт поводом обиљежавања Кинеске нове године и уласка у годину воденог тигра,

одржан је 31. јануара 2022. године у Концертној дворани Културног центра ,,Бански двор“ у Бањој Луци.


Концерт, организован у сарадњи са Академијом умјетности и Културним центром Бански двор, поклон је Конфуцијевог института Универзитета у Бањој Луци за Кинеску нову годину, којим је прослављено пријатељство и чврсте везе између народа двију земаља.


Публика је имала прилику да слуша композиције реномираних кинеских композитора, али и композитора из региона. У програму су учествовали Гудачки камерни оркестар „Бан Светислав Тиса Милосављевић“ КЦ „Бански двор“, Гудачки камерни оркестар Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци и Камерни хор „Керубини“. Концертом су дириговали проф. мр Бранка Радошевић - Митровић и Душан В. Урошевић, ма, а учешће у програму узела је и глумица Слађана Зрнић.


Кинеска нова година, која се још назива и Празник прољећа, најважнији је празник којим се у Кини обиљежава крај зиме и почетак прољећа. Заснива се на лунарном календару и почиње на млади мјесец, који се појављује између 21. јануара и 20. фебруара. Ове године Кинеска нова година почиње 1. и траје до 15. фебруара.








bottom of page