top of page

Низом активности обиљежен Свјетски дан Конфуцијевих института

Updated: Oct 27, 2022

Конфуцијев институт Универзитета у Бањој Луци је и ове године, у мјесецу септембру,

организовао низ занимљивих активности за ширу јавност поводом обиљежавања

Свјетског дана Конфуцијевих института. Учешће на свим догађајима било је бесплатно.


Турнир у стоном тенису у екипној конкуренцији играча аматера, организован у сарадњи са Стонотениским клубом „Бања Лука“, одржан је 18. септембра 2022. године, у Спортској дворани „Центар“ у Бањој Луци. Учествовало је 15 екипа, које су сачињавали по 2 играча, а три најбоље екипе награђене су вриједним наградама, које је обезбиједила кинеска компанија China State Construction Engineering.


У сарадњи са ЈУ Угоститељском школом из Бање Луке, Конфуцијев институт организовао је и радионицу кинеске кухиње у овој школи, одржане 24. септембра 2022. године. Грађани су се заједно са мастер шефом из кинеске компаније „Шандонг“ окушали у припреми специјалитета сечуанске кухиње.


У склопу обиљежавања Свјетског дана Конфуцијевих института, Конфуцијев институт

организоваo je 16. септембра 2022. године квиз из познавања кинеске културе и

такмичење у кориштењу кинеских штапића за јело за ученике бањалучке Гимназије, као и других средњих школа у Бањој Луци, који се се одржали у склопу Конфуцијеве учионице у тој школи, у којој Конфуцијев институт већ више од четири године организује бесплатне курсеве кинеског језика. Исти такав квиз организован је и за ученике ЈУ Средњошколски центар у Добоју, 27. септембра 2022. године, у којој Конфуцијев институт три године организује бесплатне курсеве кинеског језика. Побједнички тимови су добили вриједне награде.


Ове године, грађани су у Дому омладине у Бањој Луци могли да погледају и одабране

кинеске филмове, 21. и 22. септембра, као и музички наступ у сарадњи са музичком

школом Opus Conmusica, 23. септембра 2022. године, на којем је представљена кинеска

поп музика.


Преко 500 Конфуцијевих института у више од 140 земаља током овог мјесеца

традиционално прослављају овај дан и том приликом организују јавне догађаје на којима се кинески језик, култура и традиција дијели са грађанима локалних заједница.














bottom of page