top of page

Међународни дан чаја

На данашњи дан када се у свијету обиљежава Међународни дан чаја, нема бољег начина да започнемо дан од шоље овог топлог напитка пријатног и ароматичног окуса и опојног мириса, који потиче из Кине.


Шта знамо о чају и земљи из које потиче?

Кина је домовина чаја и прва у свијету по узгоју, производњи и испијању исте. Чај се производи у великом броју региона и у преко 20 провинција у Кини, због чега се она сматра највећим произвођачем чаја у свијету.


У почетку, Кинези су чај конзумирали као медицински напитак, због његовог исцјељујућег дејства и добробити које има на здравље људи, јер се користио у лијечењу тровања стомака, проблема са пробавом, смањењу тјелесне температуре, побољшању вида и концентрације, а и дјелује умирујуће на цијели организам. С временом се припрема и испијање чаја у Кини претворило у својеврсну

церемонију, која је некада била привилегија само одређене групе људи, а данас је култура живљења и неодвојиви дио идентитета кинеског народа.

Кинеска чајна церемонија окупља породицу и пријатеље на једном мјесту, а пословним људима помаже да се боље упознају и уговоре посао. Поред тога, љепота и склад чајне церемоније, припрема и служење чаја пружа људима прилику да застану у својим свакодневним обавезама и уживају у тренутку и природи која их окружује.


Према легенди, кинески цар Шенонг открио је тајну припреме овог напиттка сасвим случајно, током једног од својих излета прије више од 5000 година, док је исцрпљен, у сјенци дрвета, гријао воду у посуди на ватри. Повјетарац му је донио пар листића са стабљике чајног дрвета у близини, који су упали у кључалу воду. Вода у посуди је промијенила боју и из ње се ширио диван и опојан мирис.

Цар је одлучио да окуси ову чудновату текућину и одмах је осјетио како му се дух и тијело опорављају. Тако је настао први чај на свијету.


Врсте и добробити кинеског чаја

Захваљујући дугогодишњој традицији узгајања и испијања различитих врста чајева, у Кини данас постоји више од 10 хиљада врста чаја. Чајеви у Кини добијају имена по различитим основама. Неки вуку назив из митологије, док су други назив добили по мјестима проналаска и узгоја. По начину прераде и боји листа дијеле се у 6 група чаја: зелени, жути, бијели, црни/црвени, црни/тамни и улонг чај. Разликују се по укусу, мирису, боји, начину обраде, изгледу, мјесту узгоја и добробити које имају на здравље.


Зелени чај, једноставан и лаган, свјежег и њежног укуса, представља филозофију живота Кине и помаже код превенције карцинома, гојазности те умањује штетност никотина.


Жути чај добар је за пробаву и мањак апетита.


Бијели чај има антиоксидативно дејство и помаже у смањењу тјелесне температуре.

Због свог чистог укуса, јаког мириса и пријатне ароме, црни (кин. црвени чај) је један од

најпопуларнијих у свијету. Побољшава пробаву, смањује отоке и благотворно дјелује на рад срца. Чини око 75% укупне свјетске конзумације чаја.


Црни (кин. тамни ) чај је због свог дуготрајног укуса симбол мудрости старијих људи. Нутритивно је богат протеинима, аминокиселинама и природним заслађивачима и један је од скупљих чајева. Најпознатија њена врста је пуер чај, који је, захваљујући свом њежном укусу, посљедњих година веома популаран.


Улонг чај садржи свјежину и њежност зеленог чаја и арому црног чаја и одлични су у сагорјевању масти, убрзавању метаболизма и детоксикацији организма.


bottom of page