top of page

Кинески језик све популарнији у Републици Српској

Селена Пјевић, професор кинеког језика из Београда, одржала је уводни час за ђаке и професоре (и директора) Гимназије у Бањој Луци 7. маја 2018. године.

На часу који је трајао више од једног сата, објаснила је ђацима да није тако тешко научити кинески и охрабрила их је да пробају да уче нешто ново и нешто потпуно другачије од онога што су досад могли да уче.


Селена је час почела објашњавајући ђацима да једна петина свјетског становништва говори/учи кинески и објаснила им је зашто сматра да би и они требало да почну учити овај мелодични језик. Говорила је о поријеклу кинеских знакова и илустровала их је сликама. Ђаци су потом добили радне листове на којима су могли да вјежбају писање кинеских знакова и изговарају дате ријечи.


На крају предавања, сви су усвојили знање из прве двије лекције и научили да изговоре и напишу неколико ријечи и реченица на кинеском језику, чиме се показало да учење кинеског језика не мора нужно да буде тешко. Селена је потом приказала два видео снимка Пекинга и Шангаја и казала ђацима да би и они једног дана могли да добију стипендију и посјете ове градове.


По завршетку часа, многи ђаци пришли су представницима Конфуцијевог института и питали их на који начин се могу пријавити за курс учења кинеског језика.

Са факултативним часовима кинеског језика у Гимназији почиње се у септембру ове године.


Селена Пјевић иначе предаје кинески језик у Филолошкој гимназији у Београду и аутор је наставног плана и програма као и уџбеника из којег дјеца средњошколског узраста уче кинески језик.



bottom of page