top of page

Жана Стевић одржала предавање на тему ,,Милион” Марка Пола – стварно и имагинарно на Путу свиле

Жана Стевић, професор италијанског језика и књижевности у Гимназији Бања Лука, одржала је 17. децембра 2020. године онлајн предавање на тему ,,Милион” Марка Пола – стварно и имагинарно на Путу свиле, у оквиру активности Конфуцијеве учионице у овој школи, а под покровитељством Конфуцијевог института Универзитета у Бањој Луци. Предавање је одржано преко платформе Гугл мит за ученике и професоре бањалучке Гимназије.


Током 45 минута, колико је трајало предавање, проф. Жана Стевић говорила је о животу и путовањима Марка Пола, као и о његовом дјелу ,,Милион”, које се сматра врхунцем италијанске путописне књижевности средњег вијека.


У свом излагању је напоменула да је током својих путовања у источну Азију, Марко Поло записивао своје доживљаје и тако је настало дјело ,,Милион”. У његовим списима се преплићу стварно и нестварно, реалност и машта и тешко је утврдити разлику између онога што се заиста десило и онога што је производ имагинације, с обзиром на то да се у самом дјелу не спомињу симболи Кине попут чаја или Кинеског зида.



Предавање о дјелу ,,Милион” Марка Пола је друго по реду онлајн предавање у организацији Конфуцијеве учионице у Гимназији. Поред промовисања кинеског језика у овој средњој школи, задатак Конфуцијеве учионице је и организација културних активности и предавања уз помоћ којих се ученици Гимназије упознају са традиционалном и модерном кинеском културом.

bottom of page