top of page

Онлајн предавање Јелене Стјепчевић о традицији поморства у Кини и утицају на трговинске токове

Updated: May 11, 2021

У понедјељак, 12. априла 2021. године од 12 часова, др Јелена Стјепчевић одржаће онлајн предавање на тему ,,Традиција поморства и утицај савремене Кине на глобалне трговинске токове".


Још од чувеног поморца Zheng He-a и утицаја његових експедиција на свијет, Кина заузима значајно мјесто у поморској економији. У предавању ће бити обрађен и значај кинеских морских лука у свјетским трговинским ланцима, односно робним токовима и контејнерском саобраћају. Поред тога, биће указано на значај Кине кроз историју од древног поморског Пута свиле до иницијативе ,,Појас и пут".


Др Јелена Стјепчевић је 2000. године на Филолошком факултету Универзитета у Београду стекла звање дипломираног синолога, а 2019. године докторирала је на Факултету за поморство у Котору. У својој докторској дисертацији истраживала је и корпоративну праксу кинеских морских лука. Ради као координатор Канцеларије за међународну сарадњу у Општини Котор, а као аутор и коаутор објавила је 11 научних радова у међународним часописима и са објављеним чланцима и рефератима учествовала је на пет међународних скупова. Члан је редакције међународног научно-стручног часописа из области екологије “Montenegrin Journal of Ecology”, као и међународног научног часописа „Socio-economic essays“.


Предавање ће се одржати преко програма Google meet, а доступан је и линк:

https://meet.google.com/cyf-ryjx-hsq


За све додатне информације, ту је имејл адреса: konfucijev.institut@unibl.org
bottom of page