Дјеца ОШ „Никола Тесла“ Бања Лука учила о различитим аспектима кинеске културе

Updated: Sep 15

Конфуцијев институт Универзитета у Бањој Луци приредио је дјеци ОШ „Никола Тесла“ Бања Лука петодневну авантуру у древној и савременој Кини организовањем различитих радионица кинеске културе – од кинеске чајне церемоније, калиграфије, борилачких вјештина и кухиње до модне ревије у којој су дјеца носила традиционалне кинеске хаљине и народну ношњу.


У седмици кинеске културе под називом „Љето за 5“, која се у просторијама ОШ „Никола Тесла“ Бања Лука одржала од 9. до 13. августа 2021. године, дјеца су са представницима Конфуцијевог института имала прилику да накратко „отпутују“ у Кину и упознају њену богату историју и расличите аспекте њене традиције и културе.


Научили су много о култури испијања чаја, о култури дијељења хране и њеној симболици у Кини, о прослави Кинеске нове године и обичајима који се његују у тој земљи за вријеме Фестивала прољећа, слушали су и традиционалне приче и легенде о настанку четири ријека у Кини, о забрањеној љубави између виле и обичног човјека која је још позната као кинески Дан заљубљених, који се ове године прославио 14. августа, о тужној љубави између Хоуија и Чанг'е и кинеском Фестивалу мјесеца, који се у Кини прославља у септембру, и много других прича.


Кроз културу и забаву дјеца су научила да се поздраве и представе на кинеском језику те да отпјевају једну пјесмицу.


Многа дјеца у овој школи већ три године уче кинески језик на курсу коју им организује Конфуцијев институт Унвиерзитета у Бањој Луци.