Амбасадор НР Кине у БиХ одржао предавање студентима на Филолошком факултету


Амбасадор НР Кине у БиХ, Ђи Пинг, одржао је 7. новембра на Филолошком факултету Универзитета у Бањој Луци (УНИБЛ) културолошко предавање студентима студијских програма синологије и политикологије.


Током предавања, амбасадор Ђи Пинг говорио је о културолошким аспектима древне кинеске легенде о павиљону жутог ждрала који се налази у Вухану, а који је опјеван у многим пјесмама кинеских пјесника. Амбасадор је нагласио важност учења о међусобним културама те о културним размјенама којих данас између Кине и БиХ има све више.


Амбасадор Ђи Пинг посебно је истакнуо важност учења језика и додао да се у Кини на укупно 11 универзитета учи српски језик, док је у Републици Српској сада могуће студирати кинески језик на оба јавна универзитета. Поред тога, нагласио је да ће Амбасада НР Кине у БиХ понудити већи број стипендија за студирање у НР Кини свим заинтересованим студентима. Овом приликом, амбасадор је честитао Универзитету у Бањој Луци отварање новог студијског програма синологије на Филолошком факултету те уручио вриједну донацију у виду паметне табле и лаптоп рачунара.


Предавање амбасадора НР Кине Ђи Пинга организовано је поводом 47 година рада и развоја Универзитета у Бањој Луци. Предавању на Филолошком факултету присуствовали су проф. др Далибор Кесић, проректор за материјалне и људске ресурсе УНИБЛ, проф. др Биљана Бабић, декан Филолошког факултета, Ли Јао, шеф политичког одјела у Амбасади НР Кине, први секретар Ћу Хуибин, Гаи Гуоћијанг, савјетник за економска питања, трећи секретар Хуанг Јутинг, Лиу Цићинг, преводилац, професори и асистенти на студијским програмима синологије и политикологије, као и студенти Универзитета у Бањој Луци.


Фотографије: Предраг Милашиновић